Přítelkyně a přátelé, kvalitních vín,
rádi bychom vás pozvali na degustaci, při které, jako každý rok, ukážeme novinky z jižní Rhony. Nejprve si ukážeme půl tuctu vín z u nás málo známé severozápadní oblasti Uzès, kde se víno pěstuje po staletí, ale ne až od antiky, díky církvi a pak králi Ludvíkovi XIV, který zde měl vinice a vozil odtud víno do Paříže. Tady Hubert de Morogues vede v Bragassargues vinařství Château de Roux (od roku 1670), které dělá vína z apelací AOC Duché d Uzés, IGP Cévennes a IGP Saint Guilhem le Désert. Vinice jsou jílovité, často zatravněné, na vápenci, který místy vystupuje na povrch. Ukážeme si průřez jejich produkce od základního Menhiru přes nezvyklý čistý Syrah zrající na kvasinkách po Roussanne až po špičkovou a drahou Bereniku inspirovanou dramatem Jeana Racina, který zde pobýval.
Dalším objevem je malé rodinné vinařství Domaine de la Consonniere, založené 1890, mají 5 hektarů v Liracu a 7,5 hektarů v Châteauneuf du Pape. Sebastien Cuscusa zde pracuje velmi tradičním stylem. Ochutnáme jeho nezvyklý čistý Caladoc a velmi pěkný Lirac.
Poslední trojice jsou nová vína známých vinařství, nejprve Visan od Grande Bourjassot a pak dvě vína Stephana Usseglia, jeho experimenty z vinic v Liracu, obě bio. Karel I. a Prvotní hřích.
Degustace proběhne v úterý 4.11.2025 od 19h na Vinném Újezdě 19.
Seznam vín k degustaci:
1. Menhir rouge IGP Cévennes Château de Roux – Vinice jsou u všech jílovité na vápenci. Krátké kvašení v nerezu pro zachování chuti ovoce, maliny a lesní jahody v hladké kořenité chuti. Marselan, Merlot
2.Les Rocals Château de Roux – Pomalu kvašené víno, 15 % dozrává v sudech. Vůně ovoce a koření, v chuti mineralita a 60 % Grenache, 35 % Syrah, 5 % Cinsault
3.Clos de Londres IGP Saint Guilhem le Désert Château de Roux – Víno kvasí v nerezu, poměrně krátce pro zachování chuti ovoce, třešní, rybízu a koření. Cinsault a Grenache
4.Seigneur de Malletot AOC Duché d Uzés Château de Roux – Pomalu kvašené víno s přečerpáváním a pak 6 měsíců zrající ve velkých starých sudech. Vůně ovoce, zavařenin a trochu kůže, jemná sametová chuť. 70 % Grenache 30 % Syrah
5.Croix de Castellas IGP Cévennes Château de Roux – Hrozny jsou ručně sklízené, kvašení při teplotě 24°C a pak rok zraje v nových 225l sudech s kvasinkami z Roussanne. Vůně podhoubí, koření, hladké a elegantní víno. 100 % Syrah
6.Berenice AOC Duché d Uzés Château de Roux – jen v některých letech, 4 x od roku 2010 – Hrozny jsou ručně sklízené, velmi pomalé 4 týdenní kvašení probíhá při teplotě jen 22-25°C. Pak zraje 18 měsíců ve starých sudech. Kořenité lesní vůně, v chuti třešně, lanýže a náznaky šafránu. 60 % Grenache a 40 % Syrah
7.La Pitchotte – Château de la Consonnière – Víno z nové 7 leté vinice, které pomáhal vyvinout zesnulý enolog Philip Cambié. Hluboká červená barva s temnými odlesky, květinové vůně jahod, lesních malin a borůvek. Jemné taniny s kávovými náznaky v chuti. 100 % Caladoc.
8.Lirac – Château de la Consonnière – Víno ze šedesátiletých vinic v La Treille a Saint Sixte v Liracu, kousek za řekou od Châteauneuf du Pape. Ruční sklizeň, tři týdny pomalého kvašení v betonových tancích a 6 měsíců zrání ve velkých sudech. Chuť třešní a borůvek, 50 % Grenache, 40 % Syrah a 10 % Mourvèdre
9.Les Antonins CDRV Visan La Grande Bourjassot – Víno ze starých, jílovitých vinic na jižních svazích na křídě, bio pěstěné. Pozvolna 3 týdny kvašení v nerezu. Tmavě červené, přezrálé třešně a černý rybíz. 90 % Grenache a 10 % Syrahu.
10.Charles le Premiere – AOC LIrac Raymond Usseglio et fils – Malé vinice v Saint Geniès de Comolas, písčité, kamenité i jílovité v biorežimu, hrozny ručně sklízené. Kvasí v betonu a nefiltruje se. Vůně třešní, verbeny a eukalyptu, klasická plná chuť jihu Rhony. 70% Grenache noir, 20% Syrah, 10% Mourvèdre
11.Péché originel prvotní hřích Raymond Usseglio et fils bez přidané síry – 60 letá písčitá vinice v Liracu, v bio režimu s certifikací Demeter. Ruční sklizeň, kvasí tradičně v betonu. Svěží vůně květin, bylinek a ovoce, koření, chuť je jemná, vyvážená a komplexní. 100 % Cinsault
Vína si můžete následně nakoupit za zajímavé ceny. Degustace bude jako vždy doplněna o kvalitní občerstvení a neperlivou vodu. Rezervaci můžete učinit telefonicky 257 317 410, 608 256 471, mailem vinnyujezd@vinnyujezd.cz nebo on-line zde níže.
Těšit se na Vás bude Ivan Tomek, Daniel Keřlík a všichni z Vinného sklepa Újezd 19
